Землеробство

Поради з прибирання капусти на зиму: правила для довгого зберігання врожаю

При вирощуванні капусти важливо не тільки отримати хороший урожай великих щільних качанів, але і вчасно усунути їх. Від цього залежить смак популярної овочевої культури і забезпечується тривале збереження товарних характеристик.

Ознаки дозрівання капусти

Терміни, коли капустяні качани досягаю повному ступені стиглості, залежать від сорту. Я враховую, що від періоду розвитку сходів до достигання ранніх видів капусти потрібно 56-60 днів. Для середньоранніх сортів цей показник становить 72-75 днів. Середньостиглі різновиди потрібно залишати на грядці 82-120 днів. Пізнім сортам потрібно 166-180 днів. При сприятливих умовах ранню капусту, орієнтовану для вживання в свіжому вигляді, прибираю в кінці червня або першій половині липня. Для зберігання і квашення підходять пізньостиглі сорти. Не можна залишати на гряді вже дозрілі вилки, особливо при встановленні дощової погоди, так як вони можуть тріснути.

Ознаки стиглості капусти:

  • припинення росту;
  • формування міцних щільних качанів;
  • поява білястої відмітини на маківці вілков;
  • освітлення відтінку покривних листків.

Строки збору

Для території, яка належить до середньої смуги, характерний помірно континентальний клімат. Літо в цьому регіоні переважно тепле, а взимку можливі сильні морози. Розсада капусти у відкритому грунті. Я для отримання якісної розсади практикую посів капусти в останній декаді березня або в першій половині квітня. Це дозволяє переносити сіянці в город на гряди в останніх числах квітня або початку травня. До цього періоду стабільно встановлюється тепла погода. Знімаю урожай ранньої капусти в червні-липні. Качани середньостиглих сортів цієї культури зрізаю у другій половині серпня. Пізні сорти, призначені для засолювання, прибираю в жовтні після перших заморозків.

Покрокова інструкція збирання капусти

Вибираю для зрізання капустяних вілков сонячний день. Починаю процедуру, коли повністю висохне ранкова роса. Для роботи використовую лопату і гострий ніж. Поряд з грядкою укладаю ґрати, виготовлену з дерев’яних рейок. Акуратно підкопую лопатою стебло капусти і витягаю вилок разом з кореневищем. Отряхиваю землю і поміщаю качани на дерев’яну решітку, яка збереже врожай від забруднення грунтом.

Одразу проводжу відбір вілков на зберігання. Вони повинні бути великих розмірів, з щільною структурою без гнилі і пошкоджень (механічних або від шкідників). Зберігаю їх без обрізання кочережки в погребі. Невеликі або рихлі качани використовую для вживання. Всі екземпляри з тріщинами, ознаками ураження хворобами, рубцями, що свідчать про присутність шкідників, вибраковую. Особливої уваги потребує капуста пізньостигла. Восени часто йдуть тривалі дощі, тому я орієнтуюся на періоди, коли встановлюється суха погода.