Кулінарія

Круасани з шоколадом: смачний рецепт

Інгредієнти:
310 гр. вершкового масла (не менше 82% жирності) кімнатної температури
1/2 кг борошна вищого сорту
1 коф. л. цукру
1 яйце
1 коф. л. солі
60 мл теплої води
250 мл молока + 2 ст. л.
рослинне масло
25-30 гр. живих або 9 гр. сухих дріжджів
100-150 гр. чорного шоколаду

Приготування:
У невеликій глибокої мисочці розводимо теплою водою розфарбовані живі або сухі дріжджі, даємо їм постояти в теплі хвилин 6-7.
Додаємо до розведених дріжджів цукор і 250 мл теплого молочка, перемішуємо і залишаємо в теплі підходити.
До муки, перемішаної з сіллю, додаємо масло (60 гр. ).
Перетираємо борошно з маслом руками, поки не вийде дрібна крихта.
Якщо дріжджі підійшли, робимо в середині крихти з масла і борошна ямку і вливаємо туди дріжджі, замішуємо тісто. Коли тісто буде добре відділятися від стінок миски, перекладаємо його на присипаний борошном стіл і вимішуємо хвилин 5. Вимішане тісто має бути ніжним, шовковистим, не липнути до рук. Скачуємо його в кулю і кладемо в змащену тонким шаром олії миску, обвалюємо тісто в маслі з усіх боків, затягивам миску харчовою плівкою або закриваємо рушником.
Миску (або каструлю) з тістом ставимо на півтори годинки в тепле місце, щоб тісто добре підійшло.
Коли тісто підійде, його потрібно обім’яти стиснутої в кулак рукою.
Після 5-ти хвилинного вимішування на столі тісто знову скачуємо в кулю, кладемо в глибоку миску і залишаємо ще на 1 годину, затягнувши плівкою або закривши рушником.
Через годину тісто ще раз обминаємо, вимішуємо на столі, формуємо з нього товстий прямокутник. І, загорнувши цей прямокутник зі всіх сторін в харчову плівку, ставимо його в холодильник на 30 хвилин.

Охолоджене тісто дістаємо з холодильника і нетонко розкачуємо прямокутником розміром 16×32 див.
На 2/3 площі розкатаного тіста викладаємо масло (250 гр. ), ножиком розподіляємо його по поверхні, залишаючи відступи по краях по 2 див.
складаємо Тісто втричі. Спочатку загинаємо вгору край тіста (1/3) без масла, куточки тесту натягуємо, щоб вийшов рівний прямокутник. Кожен раз при складанні тесту бажано пензликом змахувати зайву муку.
Потім загинаємо вгору край тесту з маслом, теж натягуючи куточки.
Краї злегка притискаємо і прослаиваем тісто далі. Для цього повертаємо його на 90º і розкачуємо від себе (вперед) і до себе (тому), намагаючись знову розкачати його до розмірів 16×32 див.
Тісто для круасанів знову складаємо втричі (книжкою), закриваємо його з усіх сторін харчовою плівкою і ставимо на 30 хв. в холодильник.
Охолоджене тісто знову розгортаємо по напрямку від себе і до себе.
Знову складаємо його книжкою втричі.
Знову повертаємо на 90º і розгортаємо в довжину, як і в попередні рази.
І знову складаємо втричі (книжкою) тісто для круасанів з шоколадом. Отже, це вже четверте складання. Дріжджове листкове тісто для круасанів готово. Гарненько загортаємо його з усіх сторін в харчову плівку і кладемо на 45 хвилин або до наступного дня в холодильник. Можна його і заморозити.
Підійшло тісто в холодильнику дістаємо, знімаємо плівку і розкачуємо прямокутником розміром 35×53 див.
Тісто розрізаємо вздовж навпіл, а потім кожну половину нарізаємо на трикутники. Підстава трикутників у мене – 9-10 див. Але Ви можете зробити круасани та іншого розміру.
Шоколад ламаємо або ріжемо на шматочки.
Розбиваємо яйце. Жовтки відділяємо від білків і змішуємо з 1 ст. л. молока, а білок ставимо в холодильник.
Круасани звертаємо по одному, решта тісто на цей час прикривають плівкою або рушником. Кожен трикутник тесту розтягуємо в довжину і в ширину за куточки, посередині короткої сторони робимо маленький надріз. Пензликом змахуємо надлишки борошна, а якщо тісто трохи підсохло, щоб воно при випічці не розтріскувалося, змочуємо його холодною водою (теж за допомогою пензлика).
На трикутник тіста викладаємо шматочки шоколаду (як показала практика, шоколаду можна класти і більше). Краї розрізу загинаємо поверх шоколаду, направляючи їх в протилежні сторони.
Звертаємо круасан по напрямку до вершини трикутника.
Тонким пензликом змащуємо гостру вершину трикутника жовтком, збитим з молоком, для того, щоб круасан при випічці не розвернувся. Звертаємо круасан повністю, надаємо йому форму півмісяця, загнувши краю до центру.
Скручені круасани з шоколадом викладаємо на змащений олією (соняшниковою) олією деко, залишаючи між ними побільше місця. Змащуємо їх холодною водичкою, прикривають плівкою або рушником і залишаємо підходити при кімнатній температурі 1 годину. Не варто ставити круасани підходити в теплу духовку, так як в теплі масло витече, і шари не вийдуть.
До залишився жовтка вливаємо білок і ще 1 ст. л. молока, збиваємо. Цією сумішшю змащуємо поверхню підійшли круасанів (у мене круасани так добре підійшли, що частина довелося перекласти на інший лист).
Розігріваємо духовку до 220º, ставимо туди круасани. Через 3-4 хвилинки зменшуємо вогонь до 180 º, продовжуємо піч їх ще 15-20 хв. до апетитного рум’янцю. Процес випічки час від часу контролюємо, поглядаючи через дверцята духовки. Готові круасани виймаємо з духовки, знімаємо з дека.
Подавати круасани з шоколадом до столу можна гарячими або холодними, з чаєм або кавою. Можна подати їх до сніданку, денного чаювання або взяти з собою на природу.